In mei 1980 staken 5 mensen - Denis en Viviane Helskens, Linda van Brussel en Hilda en Jef Laps - de koppen bij elkaar en na urenlang overleg werd beslist een turnvereniging op te richten in Brecht. Of er nood was aan zo'n vereniging, daaraan werd niet getwijfeld. Er was immers alleen 'de voetbal' waar de jongens terecht konden maar voor de meisjes was er - buiten de jeugdverenigingen - geen enkele echte sportvereniging. Ook in Overbroek viel op sportief gebied niet veel te beleven. Toelating voor het gebruik van de gemeentelijke jongensschool te Brecht en van de vrije meisjesschool te Overbroek werd gevraagd en hulp voor het lesgeven werd gezocht en gevonden in de persoon van Lieve Coenen.

Hoewel reeds in augustus een eerste optreden plaatsvond bij het kampvuur van de vakantiestop te Overbroek werd pas op 1 september de eerste les gegeven. Het eerste officiële lid is Ilse van Gestel. Na Ilse volgden nog vele anderen zodat wij het eerste jaar terecht fier mochten zijn op een ledenaantal van 186 sportievelingen. Greet Somers, ook een lid van het eerste uur, kwam in de loop van het eerste turnjaar het bestuur versterken en zette zich jarenlang in voor het welzijn van de vereniging.

Het ledenaantal steeg in 1982 naar 320 actieve leden. Iedereen wilde immers turnen. Reeds in dat tweede jaar werd gestart met twee in opkomst zijnde disciplines: tumbling en minitrampoline. In hetzelfde jaar ging de tumblingploeg voor het eerst op trainingskamp. We schreven in voor een turnkamp ingericht door Sporku hetwelk ons naar Overpelt bracht. Wat wij daar zagen betreffende organisatie dachten wij zelf ook te kunnen. En dat is tot op heden nog steeds zo. Elk jaar trekken wij erop uit en in de loop van de jaren zijn al heel wat bestemmingen aan bod gekomen: Lokeren, Mol, Peer, Hulshout, Bredene, Nieuwpoort, etc

In 1985 werd gestart met de discipline jazzdans. In 1987 stond voor het eerst acro op ons uurrooster en in de jaren '90 kwamen de groepen heren en dames van aerobic onze vereniging vergroten. Aan het begin van deze eeuw begon de populariteit van de stepaerobic af te nemen. De groep werd toen omgebouwd tot de meer traditionele 'aerobic' groep.

Aan wedstrijden werd voor het eerst deelgenomen in het turnjaar 1986/'87. Van onze toenmalige minitrampolineploeg deden Tim van Dijck en Jan Eelen (die respectievelijk 1e en 2e werden in hun categorie), Eve Meeussen (die een 4e plaats behaalde), Ilse van Dijck (met een 9e plaats), Cindy Tengrootenhuysen (die 11e werd) en Nico Peeters en Frank Hensen (die respectievelijk 5e en 6e werden) mee aan het Noordergouw kampioenschap. Bij de jongeren werd ook per ploeg gesprongen en daar mochten we de 2e plaats in de wacht slepen.

In december 1987 organiseerde onze vereniging het eerste criterium tumbling en minitrampoline van de Noordergouw. Het was aan onze tumblers om hun eerste stappen in de wereld van het wedstrijd turnen te zetten. Raf van Dyck, Inge Dries, An Brughmans, Cindy Tengrootenhuysen en Annemie van Gestel vertegenwoordigden onze club.

Ook in St Lenaarts werd een afdeling opgericht en tot op vandaag turnen daar wekelijks de kleuters en kinderen van de lagere school. De heren die ondertussen het turnen ruilden voor een wekelijks uurtje basketbal hebben ook daar hun eerste seizoenen gespeeld.

 

Vanaf september 2002 werd gestart met een afdeling in Sint-Job-in-'t-Goor. Kleuters, kinderen van de lagere school, tumbling, trampoline, dans en acro zijn de disciplines die daar aan bod komen.

Bij het begin van turnseizoen 2003-2004 werd een kleine naamswijziging doorgevoerd. Turnvereniging Esthetica werd omgedoopt tot Esthetica Gymteam.

Jaarlijks wordt de Open Esthetica Cup georganiseerd. Er wordt niet enkel gestreden voor de persoonlijke overwinning maar ook worden van elke vereniging de beste uitslagen bijeen geteld om zo uit te maken wie de beker een jaar lang als trofee mag bijhouden. Telkens opnieuw nemen een tiental verenigingen uit de nabije en iets verdere omgeving deel en de uitslag zorgt elke keer weer voor de nodige spanning.

Elke 3 jaar vindt in het Duitse Bürstadt een wereldfeest van de gymnastiek plaats: Gymnastica Bürstadt. Groepen van over de hele wereld demonstreren hoe in hun land geturnt wordt: de groep van de Kokushikan-universiteit uit Japan, de dans- en folkloregroep uit Botswana en de studenten van de Portugese universiteiten zijn enkele voorbeelden. Hoewel natuurlijk elke dag fantastische demonstraties gegeven worden, gaat de Gymnastica bovenal over vriendschap en verbroedering tussen de verschillende volkeren. In 2004 - het geboortejaar van het demoteam - ontstond dan ook het idee om de demoploeg van Bürstadt uit te nodigen op het 25-jarig jubileum van onze vereniging.

 

Vanaf vroeg in de geschiedenis van onze vereniging werd echter ook aan iets anders gedacht dan aan turnen. Een teerfeest, een Sinterklaasfeest voor de kinderen, een sportief gezinsweekend waar nu eens niet geturnd werd, de sportdagen ingericht door de gemeentelijke sportraad  en de jaarlijkse kwis van het rood kruis brachten de nodige afwisseling. Ook om wat centen in de clubkas te krijgen werden verschillende activiteiten opgezet: een vlaaienslag – die later veranderde in de cakenslag en wafelslag – autowasdagen, turn – je – rot sponsordagen en natuurlijk de papierslagen.